2012 m. gegužės 25 d., penktadienis

Japonijai atsitiesti pakako metų


Praėjus metams po cunamio Japonijoje likę jau nedaug ženklų, kad šalis buvo suniokota, o jos verslas – parklupdytas.
“Ishinomaki Hibi Shimbun” yra regioninis nuo 1912-ųjų leidžiamas Japonijos laikraštis. Per šimtmečio gyvavimo istoriją jis tik vieną savaitę buvo ne spausdinamas, o rašomas ranka: pernai kovo 11-ąją be elektros likusi laikraščio redakcija griebėsi rašiklių ir ant paprastų popieriaus lapų ėmė rašyti, kas įvyko. Vėliau, suradę baterijomis maitinamą kopijavimo aparatą, “prispausdino” kelis tūkstančius kopijų ir patys nešiojo šį neeilinį laikraščio numerį gyventojams, klijavo lapus su svarbia informacija ant pastatų sienų.
Taip žurnalistai darbavosi ištisą savaitę, iki kovo 19-osios. Daugelio jų šeimos nariai buvo evakuoti, dalis nebeturėjo namų ir gyveno iki pusės apsemtoje redakcijoje, tačiau buvo apsisprendę, kad jų pareiga – bet kokia kaina skelbti naujienas ir svarbią informaciją išsigandusiems, artimųjų netekusiems, radiacijos baimės kankinamiems gyventojams.
Tačiau praėjus metams po šios tragiškos visai Japonijai savaitės pažvelgęs į redakcijos pastatą nė nepasakytum, kad prieš metus jis priminė vaizdus iš filmo “Pasaulių karai”. Redakcija visiškai atstatyta ir renovuota, o prieš metus vykusį siaubą primena nebent ant sienos kabantys keli rašytiniai “Ishinomaki Hibi Shimbun” numeriai, o šalia jų – Tarptautinio spaudos instituto apdovanojimas, pernai rugsėjį įteiktas išskirtinėmis sąlygomis dirbusiai laikraščio komandai.
Per metus vaizdas neatpažįstamai pasikeitė ne tik šioje vietos laikraščio redakcijoje.
Priminsime, kad prieš metus, kai Japoniją supurtė devynių balų stiprumo žemės drebėjimas, o po to kilo didžiulė cunamio banga, atrodė, kad šaliai atsitokėti prireiks dešimtmečio. Juk buvo sugriauti ištisi kaimai ir miestai, suniokoti keliai ir geležinkeliai, o stichija, nusinešusi beveik 20 tūkst. gyvybių, pridarė Japonijai beveik 310 mlrd. JAV dolerių tiesioginių nuostolių ir tapo brangiausia katastrofa pasaulio istorijoje.
Ką jau kalbėti apie netiesioginius padarinius šalies pramonei, kurią sukrėtė ne tik tiesioginė stichijos žala gamykloms ir produkcijai, bet ir tai, kad smarkiai pabrango elektra, kurios didžiąją dalį Japonija dabar priversta importuoti, mat po Fukušimos avarijos šiuo metu uždarytos 52 iš 54-ių Japonijos atominių elektrinių. Savo ruožtu tai sumažino ir japoniškų prekių patrauklumą užsienio rinkose, tad gerokai smuktelėjo visos Japonijos eksportas. Vis dėlto šios negandos nesustabdė japonų – priešingai, maksimaliai mobilizavo.
Skaičiuojama, kad darbininkai per metus išvalė daugiau nei 23 mln. tonų nuolaužų – tiek, kiek Japonijoje prikaupiama per 20 metų. Be to, visiškai atstatyti sugriauti keliai ir geležinkeliai. Žinoma, tai mažai stebina, nes pirmas sugriautas greitkelis buvo atstatytas per šešias valandas po žemės drebėjimo, o traukinių eismas atnaujintas per pirmąją savaitę po viską pakeliui šlavusios cunamio bangos.
Beje, Japonijos vyriausybė netgi rado lėšų 2008 m. pradėto aukščiausio pasaulyje televizijos bokšto statybai užbaigti: šį vasarį Tokijuje buvo visiškai baigtas Japonijos atsigavimo simboliu vadinamas 600 metrų aukščio “Sky Tree” bokštas, valstybei kainavęs 806 mln. dolerių.
Teigiama, jog šis bokštas įkūnija naują Japonijos statybų erą, mat po pernykščio žemės drebėjimo inžinieriai pasirūpino, kad bokštas būtų itin atsparus požeminiams smūgiams. Pasak bokštą stačiusios bendrovės atstovo Hirotake Takanishi, šis dangoraižis turėtų atlaikyti net aštuonių balų stiprumo žemės drebėjimą – tiek atlaikyti turėtų visi nauji ir dėl to gerokai brangesni Japonijos statiniai.
Radiacijos baimės akys plačios
Kita medalio pusė – per metus niekur neišsisklaidė šalies gyventojų baimė dėl radiacijos. Reikia pripažinti, kad nors Japonijos vyriausybė ir pramonė rodo fantastišką pavyzdį, kaip galima atsitiesti bei atsinaujinti, šalyje esama ir nemažai netikrumo, kurį skatina viena kitai pieštaraujančios ataskaitos apie radiacijos lygį tiek Fukušimos apylinkėse, tiek vandenyje ar maisto produktuose.
Radiacija – viena populiariausių temų Japonijos žiniasklaidoje, jaudinanti ir gydytojus, ir mokytojus ar mažus vaikus auginančius tėvus. Jei peržvelgtume bent vienos dienos Japonijos spaudą, matytume, kad straipsniai apie radiaciją neretai sudaro pusę visų publikacijų.
Ypač daug nerimo gyventojams kelia tai, kad vyriausybės bei įmonės, valdančios Fukušimos atominę elektrinę, radiacijos matavimo rezultatai kartais net septynis kartus skiriasi nuo tų, kuriuos pateikia nepriklausomos tarptautinės organizacijos.
Deja, šios abejonės bus išsklaidytos dar negreitai. Tik 2013 m. gegužę bus paskelbtos Jungtinių Tautų komiteto UNSCEAR išvados apie tai, kiek radioaktyviųjų medžiagų iš tiesų pateko į aplinką, kiek jų pasiliko dirvožemyje, galiausiai ar dabar tikrai saugu ragauti populiariųjų japoniškų šitaki grybų.
“Mūsų analizė pirmiausia skirta žmonėms – ne valstybės institucijoms ar privačioms bendrovėms. Mes norime būti tikri, kad radiacijos lygis tikrai saugus, o pavojaus žmonėms nėra. Tačiau išvadų dar teks palaukti”, – aiškina šio komiteto pirmininkas Wolfgangas Weissas.

Šaltinis: veidas.lt

2012 m. gegužės 9 d., trečiadienis

Ekskursija į ugnikalnio vidų (Video)

Islandijos turistai netrukus turės unikalią galimybę apsilankyti ugnikalnio viduje. Tokia ekstremali iškyla į daugiau nei keturis tūkstančius metų snaudžiantį ugnikalnį Trinukajijurą bus prieinama vasarą - nuo birželio 15 iki liepos 31 dienos.

©csmonitor.com
Ugnikalnis Trinukajijuras yra už pusvalandžio kelio automobiliu nuo Islandijos sostinės Reikjaviko. Atvažiavę turistai dar maždaug valandą eis pėsčiomis per lavos lauką. Priėję ugnikalnio kraterio briauną, atviru liftu jie galės nusileisti 120 metrų gylio ugnikalnio kraterį. Atvykėlius lydės speciali gidų komanda. Po valandos turistai grįš atgal.
Ši ekstremali ekskursija kainuos beveik 750 litų. Dalis surinktų pinigų bus skirta ugnikalnių tyrinėjimams. Į šią ekskursiją bus leidžiami ir vaikai nuo 12 metų amžiaus. Lankytojams patariama vilkėti patogius drabužius, avėti botus, turėti vandens, ir, žinoma, fotoaparatą.
Komanda „Black Tomato" , kaip rašoma jų puslapyje internete, sukūrė paketą „Ultimate Volcano Adventure". Čia siūloma ir vakarinė kelionė į Trinukajijuro, išvyka į garsiąją geoterminio vandens Žydrąją lagūną ir ekskursiją į Tingveliro nacionalinį parką. Daugiau informacijos apie ugnikalnį suteikiama „insidethevolcano.com".

Šaltinis: technologijos.lt

2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Moeraki rieduliai – unikalus gamtos stebuklas (Video)

Viena iš populiariausių turistų atrakcijų Naujoje Zelandijoje – Moeraki rieduliai, kurie yra stebinančio apvalumo. Kai kurių riedulių apimtis siekia net iki dviejų metrų. Šie rieduliai atrandami jūroje, toli nuo krantų. Mokslininkai spėja , kad Moeraki riedulių amžius gali siekti daugiau nei 60 milijonų metų.


Moeraki rieduliai
©moerakiboulders.com

Tyrėjus glumina tai, kad kiekvieno riedulio sandara šiek tiek skiriasi: jų pasitaiko įvairių – nuo itin nugludintu paviršiumi iki įtrūkusių ar „raukšlėtų“. Šiuos riedulius galima pamatyti Koehohe paplūdimyje, Kumara vietovėje, Otago salos krante.
Mokslininkai nustatė, kad šie rieduliai susiformavo iš įvairių į jūros dugną patekusių nuosėdų . Rieduliuose aptikta jūros kriauklių, medžių, kaulų liekanų, jų paviršių dengia mineralai. Kai kurių riedulių svoris siekia keletą tonų.
Moeraki rieduliai
©moerakiboulders.com
Moeraki rieduliai
©moerakiboulders.com
Moeraki rieduliai
©flickr.com
Moeraki rieduliai
©flickr.com
Moeraki rieduliai
©liveinternet.ru

Šaltinis: technologijos.lt

2012 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Kaip žmogus pakeitė Žemės veidą?

Žemė iš kosmoso atrodo tyra ir nepaliesta civilizacijos. Tačiau tik tada, kai žvelgi į apšviestąją jos pusę. Nakties sutemų gaubiamose Žemės teritorijose vaizdas iš kosmoso – kardinaliai kitoks. Trumpame filme „Antropocenas“ („Anthropocene“) pribloškiamai iliustruojama, kaip žmonija pakeitė gimtosios planetos veidą, nutiesdama sausumos, jūros ar oro kelius.

Trumpame filme „Antropocenas“ („Anthropocene“) pribloškiamai iliustruojama, kaip žmonija pakeitė gimtosios planetos veidą, nutiesdama sausumos, jūros ar oro kelius
Trijų minučių trukmės vaizdo klipas – 13 metų darbas, kurį atliko kanadiečių antropologas Feliksas Farandas (Felix Pharand). Eiliniu buitiniu kompiuteriu F. Farandas apdorojo tokių agentūrų kaip „Geospatial Intelligence Agency“ ir „Atmospheric Administration“ palydovinius duomenis ir juos vizualizavo. Rezultatas – kerintis vaizdas, kaip naktimis Žemėje įsižiebia šviesos. F. Farando skaičiavimu, maždaug 3 % Žemės paviršiaus (tai prilygsta Indijos valstybės teritorijai) yra padengti kelių asfaltu ar betonu. Jungtinių Tautų (JT) Populiacijos fondas tik ką paskelbė, jog iki šių metų spalio 31 d. Žemėje žmonių bus vienu milijardu daugiau nei jų buvo 1999 m. JT vertinimu, planetos paviršiumi šiuo metu judantys žmonės sudaro apie 6 % visų kada nors Žemėje gimusių žmonių.
„Šie skaičiai vaizdžiai iliustruoja kai kuriuos globalinės žmonijos veiklos aspektus, – atkreipia dėmesį Monrealyje gyvenantis 34 m. F. Farandas. – Šiame vaizdo klipe matome viską: asfaltuotus ir neasfaltuotus kelius, šviesos taršą, geležinkelius, elektros perdavimo linijas. Filmas atskleidžia, kiek yra išsiplėtusi žmonijos civilizacija, taip pat jos išsikerojimo struktūrą ir poveikį planetai.“

Kelių ir geležinkelių, elektros perdavimo linijų ir gatvių apšvietimo, taip pat povandeninių kabelių tinklas Europoje

Žmogaus technologijos Afrikoje. Keliai, geležinkeliai ir duomenų perdavimo linijos
F. Farandas vizualizacijų ėmėsi, siekdamas efektyviau perteikti savo idėjas pasaulio gyventojams.
„Aš maniau, jog globaliniai vaizdai, iliustruojantys, kokias teritorijas yra kolonizavusi, savo poreikiams prisitaikiusi ir pakeitusi žmonija, bus pats stipriausias signalas mums visiems. Pradėjau kaupti duomenis iš gausybės šaltinių ir ieškoti būdų, kaip juos sujungti. Įspūdingų panoramų esame matę fantastiniuose filmuose, tačiau tikroviškų Žemės vizualizacijų taip ir nebuvau matęs. Tad ir pamaniau – kodėl to nepadarius?“

JAV, kokių dar niekas nematė. Tūkstančiai kelių iš taško A į tašką B
F. Farandas į žmonijos palikimą žiūri pozityviai. „Dabartinė globalinė civilizacija yra milijardų praeityje plušėjusių žmonių darbo vaisius, – pažymi antropologas. – Visam tam sukurti reikėjo milžiniškų pastangų, daugybės sėkmių ir nesėkmių – taip pat ir karų, išradimų, mainų, krizių, sociotechnologinių pokyčių. XXI a. pradžios pasaulis – vadinamosios „Didžiosios Akceleracijos“ epochos rezultatas. Epochos, kurios metu įvyko sparčiausios istorijoje žmonių santykio su supančiu pasauliu transformacijos.“
„Daugelis dabartinių žmonijos veiklų pradžią gavo maždaug XX a. viduryje ir amžiui baigiantis progresavo neregėtu tempu. Šie vaizdo kadrai – tam, kad geriau įsisąmonintume. Aš manau, mūsų pareiga – neprarasti optimizmo.“

Oro linijos tarp Amerikų ir Europos

Oro keliai virš Eurazijos
Šaltinis: technologijos

2012 m. gegužės 2 d., trečiadienis

Ar įmanoma vaikus paskatinti mokytis? Arba, kaip išmokti mokytis.

Meskite į šoną tušinukus, sąsiuvinius, vadovėlius… Maiklas Govas (Michael Gove) siūlo visai kitą būdą vaikams išmokti tai, ką paprastai tenka nuobodžiai grūsti į galvą (studentai vadina „sausos medžiagos mokymusi“). Ir kelia klausimą – kam stengtis įsiminti, jei šiuolaikinė visuomenė moka naudotis internetu? Juk jis – vartai pas visažinį.
M. Govas vadovaujasi nuostata „Jeigu vaikai nesimoko tuo būdu, kuriuo mes mokome, tuomet privalome mokyti tuo būdu, kuriuo jie noriai mokysis“.
Apžvelkime, kaip tai atrodytų iš šono.

Kaip vaikus paskatinti mokytis?
©hr3590.com
Vieną dieną aplankote savo vaiką mokykloje ir stebite pamoką. Tikriausiai tikėtumėtės išgirsti pasakojimą apie Hastingso mūšį, pasimokyti apie debesų formavimąsi, ar panirti į pasakojimus ir pasivaikščioti po karalienės Viktorijos laikų Londoną. Tačiau vietoj to užtinkate save stebint pamoką, kurioje vaikai „mokosi mokytis“. Pamoka prasideda užduotimi visiems pamąstyti apie savo mokymąsi. Tuomet pereinate prie parengiamosios veiklos, kai vaikai turi „prišaudyti minčių“ apie pagrindines mokymosi veiklas. Tada – rašymas, skaitymas, mąstymas. Gerai. Pagrindinė užduotis yra darbas grupėse, idealaus mokymosi „recepto“ užrašymas. Galiausiai – visi bendrai apibendrina tai, ką vaikai išmoko apie mokymąsi.
Kerinti pamoka. Išskyrus vieną problemą: ši novatoriška, sukrečianti, XXI amžiaus „vaikų parengimo moderniam pasauliui“ pamoka nieko nemoko. Ji neturi jokio turinio, jokių tikrų žinių, apie kurias vaikai rašytų, skaitytų ir mąstytų.
„Mokymasis mokytis“ yra labai rimta. Įgūdžių propaguotojai tai laiko savo darbotvarkės viršūne. Mokymasis nėra susijęs su tuo, ką mes mokomės – su žiniomis ir turiniu. Jis susijęs su tuo, kaip mes mokomės: pavyzdžiui, tokiais įgūdžiais kaip analizavimas, skaičiavimas, tvarkymas, nuomonės formavimas, akcentavimas ir t. t. Tai sugrąžina mus prie šiandienos švietimo audros epicentro, kuriame Maiklas Govas, bandydamas pertvarkyti mūsų švietimo sistemą, išdrįso pareikalauti, kad programose būtų nurodyta, kokių esminių žinių vaikai turėtų būti mokomi.
Govo pertvarka sukėlė ažiotažą, mat mūsų valstybinė švietimo sistema jau gana ilgai slinkosi nuo „daugybės faktelių“ mokymo prie „įgūdžių“ diegimo. Valdant pastarajai leiboristų administracijai, šis poslinkis įgavo pagreitį. Žinoma, nė viena ginčo „Įgūdžiai prieš Žinias“ pusė nedrįstų reikalauti, kad būtų mokoma tik vienu būdu. Juk pirmasis apima antrąjį ir atvirkščiai. Tam, jog išmoktume skaičiuoti, turime ką nors skaičiuoti. O tam, kad išmoktume skaičius, turime išmokti skaičiuoti. Tad kur yra ginčo esmė?

Kiekvieno mokytojo svajonė – entuziastingi mokiniai
©scrapetv.com
Pasirodo – svarbiausia, kad vaikai išmoktų skaityti, susikurti nuomonę ir palyginti. Ir tai padaryti juos įgalins bet koks tekstas.
Prancūzų kalbos mokytojai naudojasi mokinių vardais rašydami tekstus, šitaip paversdami prancūzų kalbą „aktualesne“ ir smagesne. Norėdami išmokyti būsimojo laiko, jie kuria linksmus fragmentus apie tai, kaip kai kurie iš mokinių dirbs „McDonalde“, o kiti žais „Manchester United“. Šie fragmentai ne tik įgyvendina tikslą – išmoko būsimojo laiko, – bet ir leidžia vaikams neapsakomai smagintis. Kiekvienas, atvykęs iš Kvalifikacijos ir mokymo programų plėtros sąjungos, būtų be galo nustebintas, kad šis mokytojas išpildė tą „sėkmingai besimokančiųjų, kurie mėgaujasi mokymusi, progresuoja ir pasiekia tikslą“ dalį, priklausančią Nacionalinei mokymo programai. Tad kurgi problema?
Išties jokios problemos nėra tol, kol nepasižvalgai po kurią nors privačią mokyklą ir supranti, jog kai mūsų valstybinių mokyklų moksleiviai „sijoja“, „organizuoja“ ir „mokosi“ frazės „Mark travaillera à McDo“ bei tampa labiausiai įgudusiais vaikais šioje žemėje, privačių mokyklų moksleiviai skaito Voltaire’o Kandidą, drauge keliaudami aplink Žemės rutulį, atrasdami Apšvietos pasaulį, filosofuodami ir patekdami į Oksbridžą.
Įgūdžių propaguotojai, matyt, nesupranta, kad žinių įsisąmoninimas taip pat išmoko mąstyti. Jie įsivaizduoja laikus, kai vaikai buvo verčiami aklai vardyti faktus. Tačiau koks egzaminas reikalauja tiesiog vardyti faktus? Ar norime pasakyti, kad valstybinių mokyklų moksleiviai niekuomet nekvestionuoja ir neanalizuoja žinių, kurių yra mokomi?
Vienoje iš mūsų gerų privačių mokyklų gali tikėtis kasmet perskaityti po vieną Šekspyro pjesę tol, kol baigsi mokytis anglų kalbos. Taip pat tikėtina, jog per metus perskaitysi mažiausiai keturis ar penkis romanus, jau nekalbant apie poeziją, išvardijant tik keletą poetų, kurių eilėraščius vaikai išmoks mintinai. Tačiau už privačių mokyklų sienų esti didžiulė žmonių armija, tikinti savo prievole neleisti valstybinio sektoriaus vaikams įgyti tokį pat išsilavinimą, kokį teikia privačios mokyklos.
Daugybė valstybinių mokyklų mokytojų yra puikūs, bet kai jie vertinami pagal standartus, labiau branginančius įgūdžius nei turinį, kai jie gainiojami dėl planinių užduočių ir egzaminų, turinys neišvengiamai sumenksta. Mokyklos puikiai supranta, kad egzaminų sąlyga „proza iki 1914-ųjų” nemini „romano“. Taigi kiekvienas protingas mokytojas, susidurdamas su moksleiviais, kurie vargiai ko nors mokėsi per visą savo buvimą mokykloje, pradžiai dėstys „Oliverį Tvistą“, paskaitydamas kelis puslapius, įtrauks tris puslapius, kur Bilis Saikas yra užmušamas, ir tada vaikams duos pažiūrėti filmą.
Platus apsiskaitymas atveria tai, kas šiaip jau liktų užsklęsta vaikui, niekad nepaliekančiam savo apylinkių ir tepažįstančiam savo rajoną bei vietinę pagrindinę gatvę. Neįmanoma gyvenime sutikti tokios žmonių įvairovės ar sužinoti tokios gausybės žmonių motyvus, kokius randame knygose. Knygos leidžia megzti ryšius, nepaisant klasių ir rasių, bei susitapatinti su žmonėmis, kurie skiriasi nuo paties skaitytojo. Juo labiau įsigilini į sudėtingas Hamleto elgsenos priežastis, tuo jis sukelia didesnį gailestį. Įvairiapusiškos literatūros skaitymas skatina emocinį raštingumą, esminį sėkmės įgūdį.
Daugiau išmokdamas tampi geresniu mokiniu, kadangi naujas žinias sujungi su pradinėmis mokymosi patirtimis, o naujas patirtis „varstai“ ant anksčiau išmoktų „kuolelių“. Kai kurie iš jų „įsminga“ ir tampa antrąja prigimtimi. Patyręs vairuotojas nevarto instrukcijos kaskart, kai padidina greitį. Įgudęs užsienio kalbos žinovas kiekvienąkart šnekėdamas nesiknaisioja žodyne. Kiekvienai sėkmei reikia žinių, ir šių žinių pertikrinimas yra ne tik pageidautinas, bet ir absoliučiai būtinas.
Bet kurio šalies vaiko paklauskite apie jų uniformas, ir jie jus apakins šio klausimo išmanymu bei įgūdžiais. Kodėl? Ogi todėl, kad kasmet, nesvarbu ar tai būtų anglų, ar kitų kalbų, ar klasės valandėlių pamokos, jie rašo laiškus, aiškindami, kodėl mokyklų uniformos turėtų būti panaikintos ar visgi paliktos. Nuomonės formavimo, argumento konstravimo, sakinių kūrimo, rašymo parkeriu įgūdžiai yra gudriai ugdomi per žinias, kurias jie jau turi ir savaime laiko svarbiomis. Tai genialiausias sumanymas; iki suvoki, jog vaikai genami ieškoti paguodos Xboxe ir PlayStatione būtent tuomet, kai jiems nesuteikiama jokių žinių ir įkyrima iki gyvo kaulo. Nors ir būtų priešingai sakančiųjų, tačiau masiškas technologijų įdiegimas mokyklose yra nebūtinas tam, kad pamokas paverstume įdomesnėmis. Mums tereikia mokyti vaikus to, ko verta mokytis.
Dėl egzaminų palengvėjimo iš dalies kalti įgūdžių akcentavimai ir žinių stoka. Žemiau pateikiu vieną iš lengviausių 1970 metų O lygio matematikos egzamino užduočių:

1970 metų O lygio matematikos egzamino užduotis
O dabar viena iš lengviausių 2011 metų GCSE aukštesniojo matematikos egzamino užduočių:
Dėžėje yra tik juodo ir pieniško šokolado plytelės. Santykis tarp pieniško ir juodo šokolado plytelių yra 2:1. Dėžėje yra 24 pieniško šokolado plytelės. Raskite bendrą šokolado skaičių.
Įgūdžių propaganda yra taip giliai įleidusi šaknis į mūsų mąstymą, kad jos nebekvestionuojame. Dėl šūkio „išmokykime vaikus mąstymo įgūdžių“, atrodo, tapome nekritiški dogmai, kuri atima iš mūsų vaikų, ypač esančių skurdžiausiose šeimose, teisę į esmines žinias: teisę, kurios įgūdžių propaguotojai augdami savo mokyklose turėjo su pertekliumi.
Maiklas Govas, grąžindamas reikšmę žinioms, pasuko švytuoklę į reikiamą kryptį. Jis atveria duris į pasaulį, kuris neturėtų išlikti tik privačių mokyklų privilegija. Pagaliau Dikensas, kvadratinės lygtys, Voltairas ir Čerčilis priklausys mums visiems.
Šaltinis: bernardinai